Nu är tentan avklarad och vi har börjat jobba med kursens projekt. Tentan känns bättre och bättre ju mer jag tänker på den. Ibland kan ju ens föraningar vara helt uppåt väggarna, men jag håller tummarna för att resultatet blir som jag hoppas.
I måndags fick vi ett projekt att arbeta med. Det är fortfarande samma kurs, men projektet ligger för en gångs skull efter tentan (och inte precis innan eller under tentaperioden, som det i vanliga fall brukar hamna). Jag tycker det är jättebra att vi kunde koncentrera oss på tentan först och nu få börja med något nytt, i synnerhet då detta projekt är ganska fristående från resten av kursinnehållet och faktiskt inte behövde göras tidigare. Vi har fått ett stort antal värden i Excel från ett försök om brödbakning och ska nu räkna ut hur stor inverkan olika enzymer och emulgeringsmedel har på till exempel brödvolym och brödets klibbighet. Nu är det alltså dags att damma av statistikkunskaperna vi införskaffade oss under årskurs 2 och återigen börja använda orden signifikans, p-värde och frihetsgrader. Om mindre än en vecka ska våra kunskaper och beräkningar ha resulterat i en poster.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
hej anna!
SvaraRaderaJag är väldigt sugen på att plugga till agronom. Jag velar mellan landsbygdsutveckling, som verkar vara en nyare och något oklarare inriktning med tanke på jobb, och livsmedel. Kan du rekommendera någonting? Är det någonting jag bör veta och var siktar du på att jobba?
tack / Sofia
Hej Sofia!
SvaraRaderaVad roligt att du funderar på en agronomutbildning. Livsmedel och landsbygdsutveckling är ju ganska olika varandra och i grunden handlar det nog om vad du är mest intresserad av. Som livsmedelsagronom kan du till exempel jobba med produktutveckling och komma på nya yoghurtsmaker, med kvalitetskontroll och ansvara för att kaffet håller rätt kvalitet, eller som livsmedelsinspektör för att kontrollera att t.ex. restauranger sköter hygienreglerna. Den här utbildningen är mer naturvetenskaplig med en del kemi och biokemi och liknande ämnen i början. Sedan kommer livsmedelskurserna in.
Om du hellre vill arbeta med utvecklingsfrågor i eller utanför Sverige, och lära dig mer om ekonomi, samhälle, politik m.m. ska du nog satsa på landsbygdsutveckling istället. Agronom landsbygdsutveckling är en mer samhällsvetenskaplig utbildning.
Jag personligen har ännu inget drömföretag där jag vill arbeta, jag har snarare arbetsuppgifter som jag föredrar, och jag skulle gärna jobba som informatör eller med journalistik i någon form, eller med marknadsundersökningar. Detta är väl dock kanske inte den vanligaste vägen att gå när man läst livsmedelsagronomprogrammet. Vanligare är nog då att jobba på Livsmedelsverket eller något av alla de livsmedelsföretag som finns (Arla, Scan, Axfood etc), eller som livsmedelsinspektör i någon kommun.
Hoppas detta hjälpte lite! Om du har fler funderingar är det bara att fråga!
Hälsningar Anna