lördag 5 november 2011

Närproducerat

I min jakt på vetenskapliga artiklar och annat matnyttigt (ursäkta ordvitsen) som har med utbildningen att göra, ramlade jag för ett tag sedan på den här bloggen:
http://www.livsmedelssverige.se/hem/omvaerldsbevakning/matbloggen.html
Det är LivsmedelsSverige, som Livsmedelsverket samt SLU och en rad andra universitet står bakom, som där tipsar om ny forskning, händelser och nyheter. Bland annat omnämns det något diffusa uttrycket "närproducerat". När jag skulle ta med en rad i min uppsats om definitionen på just detta begrepp, visade det sig att det faktiskt inte fanns någon. Eller snarare, det finns för många... Föreningen Bondens egen marknad, http://www.bondensegen.com/, som ju i somras även höll till vid centralen här i Uppsala, definierar närproducerat som "gårdar inom en 250 km radie från marknadsplatsen". Utöver det finns det en rad andra, mer eller mindre diffusa, som t.ex. den av Regional Mat, som menar att produktion och konsumtion ska ske inom "ett begränsat område". För att citera inlägget i matbloggen: "Konsumenterna är förvirrade". Ja, konstigt vore väl annars...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar