tisdag 17 maj 2011

Falukorv, salami och kassler

Så var det dags för labb igen! Nu låter det kanske som vi har labbar och studiebesök hela dagarna, men så är det naturligtvis inte. Det har varit ovanligt mycket sådant i den här kursen, vilket jag tycker är jätteroligt, men den mesta tiden tillbringas ändå i föreläsningssalen.

Tidigare idag hade vi hur som helst en av alla de övningar som ingår i kursen. Övningarna är som små minilabbar och förra gången rensade vi fisk för att titta på musklernas utseende och inälvorna. Den här gången var det korv och kassler som var temat och vi skulle lära oss mer om både fermenterade korvar (t.ex. italiensk salami och Vasaloppskorv) och falukorv, prinskorv m.m. När det gäller de här fermenterade korvarna tillsätts en s.k. starterkultur med bakterier som sänker pH-värdet. Man tillsätter inget vatten, eftersom man vill ha en torr konsistens. När det gäller falukorv och liknande har man tvärtom ingen starterkultur, men man sätter ju till vatten. Kassler ingick som sagt också i övningen och vi fick provsmaka på två olika sorter, för att sedan gå igenom innehållsförteckningen och diskutera konsistensen och smaken.

Sedan fick vi reda på varför man kan tillsätta t.ex. potatis, rödbetor och selleri till en processad köttprodukt. Anledningen heter nitrat, som finns där naturligt. Nitrat kan med hjälp av bakterier omvandlas till nitrit, som ger en fin röd färg och bättre smak. Så slipper man ett E-nummer men får ändå en fin färg på produkten. Smart va :) Att det sedan finns andra fördelar och nackdelar med nitrit är en annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar