torsdag 23 december 2010

God jul och gott nytt år!

Detta blir sista inlägget innan julfirandet drar igång. Tomte, julskinka och rödbetssallad ska snart få ta över och jag ska ta några dagars paus från skolarbetet. Hittills har "lovet" till stor del bestått av kandidatuppsatsen. Jag har fört in data från vietnamesiska formulär i Excel, men nu är jag åtminstone klar med första delen. Mängden nudlar, fläskkött, soppa på pumpablad och andra värden har kommit på plats och det är mycket tacksamt att datorn själv räknar ut hur mycket zink och järn de intervjuade har fått i sig under en dag. Nu återstår andra delen och sedan en sammanställning.

Jag vill också passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

fredag 17 december 2010

Ytterligare en termin till ända

Idag, när vi redovisade vårt projektarbete om "släng inte maten", insåg jag att det är riktigt, riktigt roligt med redovisning - under förutsättning att man vet vad man pratar om och vet vad man ska säga. Och i och med att vi i gruppen hade jobbat med projektet själva och gjort det från grunden kände vi nog allihop att redovisningen gick väldigt bra :)

Så var då även den här terminen slut... Det är märkligt vad fort tiden går. Visserligen har jag haft extremt mycket att göra den här terminen, men ändå. Nu är det alltså bara ett år kvar tills jag ska ut i arbetslivet. Helt otroligt. Jullovet kommer dock inte bli ett lov i vanlig bemärkelse. Det är ett grupparbete som ska lämnas in senast 5 jan och dessutom blir det en hel del jobb med kandidatarbetet när vi ska föra in data i Excel. Så alldeles lugnt och ledigt blir det inte. Men några vilodagar kommer jag allt att unna mig!


Ett snöigt campus fotat för några dagar sedan - idag var det dock inte alls lika klart väder

torsdag 16 december 2010

Äntligen

Äntligen... Kl. 11.58, med två minuter till godo, skickade jag in hemtentan, efter att ha suttit med de sista korrigeringarna på förmiddagen. Det var en stor lättnad och nu är det bara redovisningen på fredag som återstår.

På kvällen hade vi först avslutning med kårtidningsredaktionen och sedan träff med projektgruppen. I projektgruppen diskuterade vi redovisningen inför fredagen, och tittade sedan på Bonde söker fru och åt pepparkakor. På tal om nämnda tv-program... Hur många universitet har "Bonde söker fru-pubar" på Kåren varje vecka? Nu får väl SLU en lantis-stämpel på sig, men jag tycker faktiskt att det är ett ganska roligt fenomen, även om jag själv inte har varit där och tittat.

söndag 12 december 2010

Kårtidningsarbete

Igår kväll tog jag en halvtimmes paus från hemtentan för att ordna det sista med överlämningen till kårtidningens nästa redaktör. Som jag nämnt tidigare går ju mitt uppdrag ut vid årsskiftet och för några dagar sedan mailade jag iväg överlämningsdokument och planeringen inför nr 1-2011. Uppdateringen av hemsidan var en av de sista sakerna som skulle göras, så igår skrev jag in nästa års teman och nya datum för manusstopp. Det är nu bara det senaste numret i pdf-format som ska läggas ut, men det får bli nästa veckas kårtidningsprojekt. Det känns skönt att ha sådant klart innan jul. Nu är det inte långt kvar tills vi i redaktionen ska spela Lasergame och fika som julavslutning, det ska bli kul!

lördag 11 december 2010

Hemtenta, hemtenta, hemtenta...

Ja, det är hemtentan som tar upp större delen av mina hjärnceller just nu. Fyra olika områden och frågor som jag hoppar fram och tillbaks mellan. En del skulle kanske säga att "gör färdigt ett ämne först", men min studieteknik fungerar inte riktigt så. Jag skriver så mycket jag kan på en fråga, sedan går jag till nästa, för att återkomma när jag förhoppningsvis fått lite nya idéer några timmar senare. Jag hoppas på att bli klar med större delen den här veckan, även om det inte är deadline förrän onsdag kl. 12.00 nästa vecka. Det känns bra att bli klar lite tidigare än sista timmen, så att man får tid att läsa genom allt. Det brukar alltid vara formuleringar som behöver ändras och saker som behöver läggas till. Jag föredrar dock hemtentor framför salstentor, just för att man kan disponera sin tid som man vill och man slipper den här stressen som vissa salstentor kan orsaka.

onsdag 8 december 2010

Videoföreläsning

Idag hade vi vår första videoföreläsning på tre år. Det gick riktigt bra; vår föreläsare satt i Skåne och genom TV-skärmen såg och hörde vi henne bra och tvärtom. Föreläsningen handlade om personlig effektivitet, vilket många nog har nytta av i allmänhet, men kanske i synnerhet när man pluggar och ofta har många saker vid sidan av, som kåren och träning.

Vi fick också ut vår hemtenta idag, åt vilken jag ägnade fyra timmar innan det var dags för middag. Tentan bestod av fyra frågor på godkäntnivå och fyra på högre nivå. Så det var alltså bara att sätta sig och läsa igenom alla anteckningar och handouts från föreläsningarna för att kunna formulera så bra svar som möjligt. Vi har fått ungefär en vecka på oss, så nästa onsdag måste den vara klar.

lördag 4 december 2010

Fest och skolarbete

Igår var det s.k. funkisfest på Kåren. Det är styrelsen som varje år ordnar en fest för alla funktionärer som har hjälpt till under året. Så det blev trerätters med sång och dans på Kåren, mycket trevligt. Det här året var temat "stjärna", och varje utskott skulle alltså klä ut sig till något som anknöt till detta. Det brukar kunna bli en del långsökta utklädnader, men det är bara skoj. Vi hade valt stjärnbilder som tema och jag sminkade mig till lejon. Trevliga människor gjorde ju inte saken sämre, och kårstyrelsen ska ha en stor eloge för den här festen.

Resten av helgen kommer ägnas åt kandidatarbetet för min del, jag ska se till att föra in några av intervjuformulären till Excel. Sedan är det en individuell inlämningsuppgift i arbets- och ledarskapspsykologi som måste finslipas innan inlämningen på måndag.

torsdag 2 december 2010

Projektet börjar bli klart!

Denna frostiga och kalla dag startade med ett seminarium om global livsmedelsförsörjning. Vår grupp hade fått Afrika som ämne och skulle kort redogöra för lite bakgrund, problem och möjligheter, innan det var dags för resten av gruppen att få diskutera. Och precis som läraren uttryckte det, lyckades vi förstås "inte lösa världskrisen på 20 min", men det blev i alla fall en liten diskussion. Om jag hade varit en aning piggare skulle det säkert ha varit ännu mer intressant, men den här dagen var jag lite för trött för att hänga med i allt som sades.

Eftermiddagen ägnade vi åt att skriva på vårt projekt "Släng inte maten". Vi är inte helt klara än, men nu har vi i alla fall skickat in det för att få kommentarer av projektbeställaren och av vår handledare på SLU.

tisdag 30 november 2010

Kårtidningen på tryck

Igår var det dags för årets sista nummer av kårtidningen att skickas in för tryck. Vi samlades på redaktionen för att med våra hökögon kritiskt granska varenda detalj i den digitala versionen. Förhoppningen var förstås att undvika de syftningsfel, stavfel och grammatikfel som annars lätt kan smyga sig in i texter, men också att justera lite andra småsaker. Det blev såklart även fika under kvällen och som en följd av allt socker och trötthet, blev det också allt fler spontana skrattattacker ju längre kvällen fortskred.

Till jul går mitt uppdrag i kårtidningen ut. Det känns tråkigt att lämna redaktionen och kårengagemanget efter tre år, men jag behöver lite tid till annat. Möjligheten finns ju ändå att bli invald på ett fyllnadsval om det blir alltför tomt :)

söndag 21 november 2010

26 timmars spelande

"Kan man inte enchanta det här creaturet?". Kommentaren kom från mig själv under helgens spelkonvent på Ultuna med Kårens spelförening. De som spelat Magic vet förstås vad jag pratade om, men de som inte upptäckt bräd- och kortspelens fantastiska värld höjer kanske på ögonbrynen åt min svengelska.

Jag hade i vart fall väldigt kul. En hel hög av roliga spel och en massa underbara människor gjorde att jag stortrivdes. Mina favoriter Race for the Galaxy och Mario Kart Wii fick så klart lite extra uppmärksamhet från mig. Att jag fick möjlighet att spela StarCraft sista timmen under konventet gjorde inte saken sämre. Efter 26 timmars spelande är jag nu hemma, något sliten, men med ett stort leende på läpparna för att helgen var så lyckad. Håller tummarna för en repris nästa år.

Betrayal at the House on the Hill, ett av brädspelen på konventet

onsdag 17 november 2010

1-0 till vintern...

Igår morse fick jag erkänna mig besegrad. Kylan har slagit till här och jag fick inte ens upp cykellåset. Jag kämpade i åtminstone 10 minuter och trots mängder av låsspray, värme i form av en tändare och diverse välriktade slag, fick jag till slut inse min begränsning. Det blev alltså en kall promenad till skolan istället. Och en ordentlig rengöring av ett rostigt lås efter skolan när cykeln fått tina upp inomhus ett tag...
Att jag inte lyckats låsa upp cykeln har inte hänt innan, men att växlarna fryser är mer regel än undantag här "uppe i norr". Jag vet att de flesta norrlänningar nu funderar på vad jag pratar om när jag kallar Uppsala för norrut, men om man kommer från sydligare breddgrader, inte långt från Göteborg, märks skillnaden. Vintrarna är utan tvekan kallare och snöigare, men förstås också vackrare. Någon dag ska jag ut och fotografera lite, frosten på björkarna måste fångas på bild innan vintern är slut.

söndag 14 november 2010

Lördagskväll på Kåren

Igår var det Gåsmiddag på Ultuna. Jag köpte aldrig någon biljett, och således blev det ingen svartsoppa för min del, men det fick bli släppet efteråt istället - trevligt det också! Det kommer ju inte hinnas med något mer Gåsmiddagssläpp innan jag har pluggat färdigt, så jag tyckte att jag fick passa på :)

Dessutom kände jag mig ganska välförtjänt av en kväll på Kåren efter helgens skolarbete. Jag har slitit för att få klart bland annat en inlämningsuppgift, en debattartikel och föreberedelser till en etikargumentation. Med andra ord behövde hjärnan en paus.

Så det blev liveband och dans till 04 på natten på Kåren, innan jag trött i benen cyklade hem.

Dansanta ultunesare framför livebandet på Kårens övervåning

tisdag 9 november 2010

Vita flingor

Tjock vinterjacka, vinterkängor, låsspray till cykeln - ja, ni vet allt det där som måste plockas fram nu... För det har blivit dags igen. Idag kom vintern till Uppsala, liksom till många andra delar av Sverige. Över en dag blev det kaos i busstrafiken, som vanligt. Bussarna var rejält försenade, så fullpackade med folk att inte alla fick plats, bussar som kört i diket och det var snigelfart på vägarna (vilket ju behövdes).

Jag har inte gett upp cyklandet än. Men jag har haft mina funderingar på dubbdäck och jag skulle redan haft det på cykeln om det inte vore för att jag ännu inte tagit mig in till stan och köpt det. Å andra sidan hade jag samma ambition hela förra vintern också, och inte blev det av då heller. Så det är väl högst troligt att jag, när vitsipporna börjar titta fram till våren, helt enkelt får konstatera att "jo, jag klarade den här vintern också utan dubbdäck". Förhoppningsvis utan att ramla alltför illa innan dess.


Snöiga cyklar utanför undervisningshuset

Underbart cykelväder... Att snön yrde rätt rejält
framgår visst inte helt och hållet av bilden, men jag
kan lova att det gjorde den!


Dags för en ny kurs

Efter en trött helg var gårdagens sovmorgon välbehövlig. På förmiddagen igår drog kursen "Arbets- och ledarskapspsykologi i teori och praktik" igång. Jag tror den blir bra och psykologi i allmänhet är dessutom intressant. Sedan verkar det ingå en del praktiska övningar i kursen och sånt är kul!
Men eftersom det inte är någon salstenta i den här kursen, blev det uppstart av ännu ett projektarbete i grupp... Det är för verkligen många projektarbeten samtidigt nu, men det beror nog snarare på Agrosystem än på den nya kursen. Det blir svårt att samordna arbeten när man jobbar i olika grupper i olika kurser. Att alla ska kunna träffas samtidigt är ju omöjligt, men vi får se hur det går. Vi fick också en individuell uppgift att skriva och jag måste säga att jag föredrar det istället för salstentor.

torsdag 4 november 2010

Aristoteles på schemat

Nej, vi läser inte bara om mat... Gårdagens etikföreläsningar hör väl visserligen inte till vanligheterna, men bevisligen ingår begrepp som både utilitarism och ekocentrism i undervisningen på det här programmet. Etik i arbetslivet var temat och nästa vecka följs detta upp av miljöetik och djuretik. Jag tycker att det är riktigt trevligt med sådana här inslag av filosofi i min annars ganska naturvetenskapliga universitetstillvaro.

Eftermiddagen kommer bestå av ett tvåtimmars seminarium om miljöetik. Är djur lika mycket värda som människor? Gäller det alla djur? Om inte, var ska man dra gränsen? Och är naturen bara skapad för att vi människor ska kunna utnyttja den? Ja, en del frågor tål att funderas över...

lördag 30 oktober 2010

Presentation

Så var även den här veckan till ända... Posterpresentationen gick bra och jag tror att vår grupp lyckades hålla oss under våra 5 minuter till redovisningen. Det var kul att se alla posters, men att batteriet i min kamera var oladdat var mindre kul, och därför blev det naturligtvis inga bilder här på bloggen idag.

En man från hushållningssällskapet närvarade vid alla presentationer och lämnade kritik och synpunkter på framförallt växtföljden och de olika grödorna. Alla förklaringar om höstvete och vårvete och såtidpunkt och areal blev lite väl invecklat för mig som livsmedlare, men jag tror att mark/växt-agronomerna hade större nytta av det. Visserligen kom det väl lite kommentarer på livsmedelsproduktionsdelen också, men det roligaste var ändå att se att alla grupper verkade ha ansträngt sig med sina projektarbeten och posters. Nu är det alltså ett projekt mindre i kursen, dock får vi ut ett nytt nästa vecka.

onsdag 27 oktober 2010

Första intervjun gjord

Idag gjorde vi vår första intervju för projektarbetet (matsvinnsprojektet). Som kompensation för mitt lokalsinne har jag haft en ständig följeslagare under mina år här i Uppsala - en numera mycket sliten cykelkarta. Och när vi idag skulle cykla iväg till intervjun kom den förstås väl till pass. Intervjun gick jättebra och vi kommer ha ytterligare en den här veckan.

Postern till presentationen på fredag blev klar idag också, efter ett par timmars finjustering av text och bild. Det blev dessutom några vändor fram och tillbaka mellan olika datorer innan vi kunde lämna in den, men som tur är har vi haft lite ledigt den här veckan, just för att få tid att förbereda postern.

söndag 24 oktober 2010

Har sökt kurserna inför våren

Nu i oktober har jag sökt vårens kurser också. Det blev de som finns med i ramschemat - Plant Food Science och Animal Food Science. Tanken var att läsa en distanskurs i journalistik vid sidan av, men den får vänta. Jag kan förhoppningsvis ta den nästa höst istället. Det finns ju alltid fler roliga kurser än tid och tyvärr är det inte praktiskt möjligt att få in hur många poäng som helst per termin... Men som sagt, förhoppningsvis går det att klämma in någon extrakurs innan studenttiden är slut!

torsdag 21 oktober 2010

Poster-arbete

För ett par veckor sedan skrev jag om posterpresentationen vi ska ha och den här veckan har vi börjat med postern. Visserligen är det många projekt på gång samtidigt i den här kursen, och visserligen hade vi livsmedlare inte så stor del i just det här projektet, men jag kan inte låta bli att tycka om det här ändå. Det är riktigt roligt med layout och det är kul att få använda sin kreativitet litegrann. Alla grupper ska ha varsin kort presentation nästa vecka och då får vi se varandras posters i A1-format också, ser fram emot det! Och då ska jag ta med kameran, så förhoppningsvis blir det nån bild på bloggen efteråt :D

söndag 17 oktober 2010

Badminton på campus

Förutom kandidatarbetet (det nu ständigt återkommande momentet på helgerna) blev det idag även tid för lite badminton i idrottshallen på campus. Det var en jämn rolig match som jag misstänker kommer ge mig lite träningsvärk i armen i morgon.

.

Nu till veckan kommer vi förhoppningsvis att kunna börja intervjuerna i matsvinns-projektet. Intervjufrågorna är klara och vi ska bara hinna med lite testintervjuer på varandra innan vi kan starta på riktigt. Vi vill försäkra oss om att frågorna fungerar som de ska och sedan måste vi veta att båda grupperna intervjuar på samma sätt.

.

Det har varit två långa dagar så nu är det dags att vila upp sig några timmar och ladda inför en ny vecka!

onsdag 13 oktober 2010

Träff med projektgruppen

Idag träffades vår grupp för projektarbetet om matsvinn och vi diskuterade idag vilka vi ska intervjua. I och med att familjerna helst ska bo i Uppsalaområdet (för att minimera transportsträckorna) begränsades vårt utbud litegrann, men vi tror att vi nu lyckats få ihop tillräckligt många hushåll med olika sammansättning. Vi gjorde också klart ett formulär och gick igenom vår handledares kommentarer som vi nu fått på utkastet. Vi hinner med det vi ska i det här projektet, om man ser till vår egen tidsplanering, så det känns bra!

onsdag 6 oktober 2010

Många projekt samtidigt

Igår skickade vi in kårtidningen på tryck. Det blev en sen kväll för några av oss men med mycket skratt och mycket fika. Den mängden kladdkaka jag åt då motsvarar ett antal måndaders normal konsumtion... Nästa vecka kommer tidningen i brevlådan och det är alltid lika roligt att få se den i tryckt format. Trots att man nästan har läst igenom artiklarna flera gånger om, är det ändå en speciell känsla att se en tidning som man varit med om att skapa.

Vi har idag blivit tilldelade ännu ett projekt i Agrosystemkursen. Det är ett större grupparbete som ska leda fram till en posterpresentation och det handlar om att analysera en grisgård på olika sätt. Vi har fått lite uppgifter om ekonomi och hur marken ser ut, och förhoppningsvis kan vi livsmedelsagronomer i gruppen bidra med lite tankar och idéer kring en tänkbar småskalig livsmedelsproduktion på gården.

torsdag 30 september 2010

Föreläsningar på ett soligt Ultuna

Den här veckan har vi haft föreläsningar i det fortfarande något oklara begreppet systemanalys. Förhoppningsvis reder frågetecknen ut sig längre fram i kursen. Även kårtidningen har förstås fått lite av min uppmärksamhet den senaste tiden. Det är lite bildredigering och mailande nu innan tidningen ska gå på tryck nästa vecka, och det har redan börjat strömma in förslag och artiklar till nästa nummer.

Vi håller ju på med ett projektarbete om matsvinn i agrosystemkursen och igår träffade vi vår handledare för första gången. Mötet gick bra och vi tycker att vi nu har fått en ganska bra bild över hur vi ska lägga upp arbetet. I morgon ska vi ha lunchmöte i gruppen och diskutera lite mer detaljerat hur vi ska gå tillväga vid de intervjuer som vi ska göra. I eftermiddags hade vi en lång men intressant föreläsning om hur det är att arbeta i projekt och vad man ska tänka på. Vi fick sitta i projektgrupperna och diskutera styrkor och svagheter, utvärdera hur gruppen fungerar ihop och våra egna individuella egenskaper. Tänkvärt!

Härligt med sol och klarblå himmel förresten! Idag låg jag och solade lite på lunchrasten :D

söndag 19 september 2010

Tillbaka från studieresa

Denna vecka har vi varit på en tredagars studieresa i Skara och Jönköping med agrosystemkursen. Vi besökte bland annat ett naturbruksgymnasium, Vadsbo mjölk, Dafgårds och Jordbruksverket. Mycket av det vi besökte kändes mer inriktat mot husdjur och mark/växt-agronomerna, men både Dafgårds och Jordbruksverket verkade vara arbetsplatser där vi som livsmedelsagronomer har möjlighet att få jobb i framtiden. Eftersom vi blivande livsmedelsagronomer tyvärr inte är bortskämda med studieresor är det förstås alltid roligt att få se hur det ser ut "på riktigt". Sedan var det också trevligt att få tillfälle att prata med studenter från de andra inriktningarna.

Praktik och fler studiebesök är något jag verkligen skulle önska ingick i vår utbildning. Det är långt mellan gångerna när det gäller studiebesöken, men ändå kul att vi fått åka till t.ex. Arla tidigare. Praktik kan vi få som kurser, men då ska den antingen pusslas ihop med övriga schemat under terminstid eller väljas under sommaren, vilket påverkar ett eventuellt sommarjobb. Det är lite synd. Jag ska dock ändå försöka få till en praktikperiod innan jag är färdig livsmedelsagronom, jag tror det kan vara väldigt nyttigt, oavsett utbildning.

söndag 12 september 2010

Kulturnatten

Capoeira, parkour, tornerspel med eldinslag, dansuppvisning och sång. Ja, det var något av det jag hann se under kulturnatten i Uppsala igår. Trots att jag bott här i flera år var detta av någon anledning första året jag var nere på stan under kulturnatten. Men någon gång ska ju vara den första, och förmodligen blir det även nästa år. Torg, trädgårdar, nationer och museer hade fyllts med uppvisningar, utställningar, prova-på-aktiviteter och allt annat som kan förknippas med kultur och det skulle var svårt att hinna med ens en tiondel. Mycket folk på stan var det, i synnerhet som valrörelsen ju är i full gång också, och det var kul att bara strosa runt på stan och titta på det man råkade passera. Kameran fick förstås följa med och här är ett par bilder:


Capoeira vid Resecentrum


Eldblåsare vid tornerspelet i Odinslund

onsdag 8 september 2010

Projektarbete

Efter kursens första föreläsning har vi nu fått reda på vilka projekt vi ska arbeta med under Agrosystemkursen. Vi har haft nästan ett 30-tal olika projekt att välja på, med olika inriktningar. Tillsammans med tre andra studenter ska jag arbeta med en konsumentstudie om matavfall; varför och när hushållen slänger mat och ge förslag på hur de ska kunna minska sitt matavfall. Studien kommer att bygga på djupintervjuer och det ska verkligen bli kul eftersom jag gillar journalistik i allmänhet.

Jag passade förresten på att skriva in mig på nation häromveckan. Vi på SLU har ju inte något tvång på nationsmedlemskap, men nu ska det bli kul att se lite mer av studentlivet på nationerna också!

tisdag 31 augusti 2010

Tillbaka på Ultuna

Så var då första skoldagen för höstterminen avklarad. Det är dags för kursen agrosystem och vi kommer att läsa den ihop med de andra agronominriktningarna (mark/växt, husdjur och ekonomi) och göra projektarbete ihop. Det kommer också att vara en massa mindre uppgifter innan och jag tror det kan bli en riktigt bra kurs. Kul att läsa ihop med de andra, jag känner inte särskilt många från de andra inriktningarna än. Dagens två timmar innehöll introduktion, genomgång av schemat och fotografering.
Jag kunde också konstatera att vår klass hade krympt en aning av olika anledningar. Studieupphåll, utlandsresor och pluggande utomlands gjorde att vi jämfört med första året nu var bara drygt hälften kvar. Lite synd...
I morgon ska vi ha en diskussionsuppgift om "vad är en agronom", något som nog kan vara rätt nyttigt. Möjligen kunde man önska att det momentet skulle legat lite tidigare i utbildningen än fjärde året. Det är mer än en gång jag har fått frågan hur man översätter "livsmedelsagronom" till kortfattad och begriplig svenska... Förhoppningsvis får vi lite fler infallsvinklar till begreppet i morgon :)

tisdag 24 augusti 2010

Redaktionsarbete

Så har då arbetet med kårtidningen satt igång på allvar igen. Detta är mitt tredje år med Ultunesaren och det här året har jag hand om planeringen. 24 sidor ska fyllas med artiklar och bilder och det är mycket mailande fram och tillbaks både inom och utanför redaktionen. Ikväll har jag suttit med planeringen i Excel-format och försökt dubbelchecka vem som ska skriva vad, hur många sidor, vilka foton som måste tas och vem som ska göra detta och så vidare. Japp, arbetet är förstås lite tidskrävande innan deadline, men väldigt kul samtidigt, annars skulle jag ju inte fortsatt :-) I mitten av oktober kommer nr 3 ut, så då får ni på SLU se resultatet.

söndag 15 augusti 2010

Två veckor kvar av sommarlovet

Så var det bara ett par veckor kvar nu tills skolan börjar med allt vad det innebär - nya kurser, få träffa alla i klassen som man inte sett sen i mars, planering inför nästa nummer av Ultunesaren, samt förbereda lite inför de första veckorna på terminen när de nya ettorna börjar. Jag vet att det kommer bli mycket pluggande till hösten men jag ser fram emot att börja ändå. Vi kommer att läsa Agrosystem som är en ganska stor kurs, men jag vet inte än hur den är upplagd. Det blir också en mindre kurs i arbets- och ledarskapspsykologi.

Hur som helst, efter att ha jobbat en stor del av sommaren ska jag verkligen ta tillvara på mina två lediga veckor som återstår innan det är dags att sätta sig i föreläsningssalen igen :D

måndag 14 juni 2010

Blogguppehåll

Nu kommer det att bli ett litet uppehåll i bloggandet några veckor under sommaren, men jag är tillbaka i juli eller augusti igen!
Önskar er alla en riktigt trevlig sommar. Njut av solskenet och ledigheten!
Anna

fredag 28 maj 2010

Hemma igen

Jag lämnade ett 35-gradigt Vietnam för några dagar sedan, för att åka tillbaka till Sveriges "kyla". Det kommer nog ta ett tag innan man vänjer sig vid den här temperaturen.

Hur har det gått i Vietnam då? Jo, vi hann med det vi skulle (nätt och jämnt). Vi ska nu under sommaren föra in all data i Excel och räkna på det för att få fram ett förhoppningsvis användbart resultat. Det kommer bli många Excel-dokument... Med ett par sommarjobb dessutom får jag fullt upp de kommande månaderna.

Trots det tidskrävande arbetet med att planera ett projekt, skriva en bra ansökan och frustration över att tidsplaneringen kanske inte funkar alls, skulle jag utan tvekan rekommendera alla att söka MFS under kandidatarbetet. Om ni har möjlighet så gör det. Ja, det är slitigt, men det är värt det. Jag har lärt mig väldigt mycket när jag varit där, inte bara det som inkluderas i projeket, utan om språk, kultur, mat, likheter och olikheter. Innan vi gav oss iväg fick jag höra att allt tar mycket längre tid än man trott - och ja, det stämmer, helt klart!


Idag unnade jag mig förresten ett paket färska jordgubbar - de har gått ner till studentprisnivå nu :-) Visserligen importerade, men när man levt på ris, nudlar, kött och vattenspenat i två månader är det totalt oviktigt om jordgubbarna odlats i Uppsala eller plockats från plantor i Belgien.

torsdag 20 maj 2010

Nudelsoppa mot svininfluensa?

Då och då blir det förstås nudelsoppa till lunch här i Vietnam. Just den här soppan hade enligt restaurangen fler fördelar än bara den goda smaken...
På bordsunderlägget förklarade de att "The main ingredient of Tamiflu, for curing the swine flu (H1N1), is shikimic acid that can be found plenty in star anise, and star anise is the main ingredient of our pho noodle broth".

Men vad praktiskt att ta några matskedar soppa istället för att åka till sjukhuset om man får svininfluensa :-/

Under första året på livsmedelsagronomprogrammet (kursen Functional Food) fick vi lära oss vilka näringspåståenden som får finnas på maten i Sverige. Måste jag tillägga att detta påstående inte var ett av dem...?

tisdag 11 maj 2010

cá eller cà?

Förra veckan fortsatte vi med intervjuerna, denna gång i en ny by. Det blev många besök hos olika personer som var ansvariga för kommunen eller byn och det blev lika många koppar grönt te. Intervjuerna i de olika hushållen flöt på bra och vi blev klara tidigare än planerat.

I fredags började vi med översättningen från vietnamesiska till engelska. Tack vare de vietnamesiska studenterna har vi lärt oss fler och fler ord och därmed kunde vi översätta 'kokt vattenspenat', 'bräserat fläskkött' och andra fraser från vietnamesiska till engelska. Uttalet var lika hopplöst som tidigare att få till rätt, men att översätta skriven text fungerade. Ett problem var dock alla accenter. Till exempel betyder cá fisk medan cà är äggplanta (eller tomat om man sätter ett 'chua' efter)...

De maträtter och tillagningssätt som vi inte fick ordning på själva fick vi hjälp med och nu i eftermiddags blev vi klara med översättningen. Framöver är det därför dags för nya utmaningar i form av beräkningarna som vi ska göra.





Denna vietnamesiska matpyramid hittade vi förresten utanför National Institute of Nutrition här i Hanoi. I Sverige "uppfanns" matpyramiden 1974, men jag vet inte när den kom hit till Vietnam. Det var i alla fall kul att se att det finns något liknande här!

söndag 2 maj 2010

Bilder

Eftersom kameran är min ständiga följeslagare har det blivit en hel del bilder hittills. Men då det har varit svårt att fotografera ute i byarna har jag tagit desto fler foton i Hanoi. Det kommer dyka upp fler bilder här på bloggen så småningom :-)

Trafiken i Hanoi kan vara något påfrestande emellanåt
och betydligt värre än så här...





Projektgenomgång -->





<-- Samling med handledare och
studenter framför institutet





Vietnams flagga kan ses överallt
i Hanoi under helgens firande av
Reunification/Liberation Day -->


.



<-- Vietnamesiska
friterade vårrullar





Skrattande Buddhastatyer
till salu på en av Hanois många
gator i de gamla kvarteren -->




<-- Morgonutsikt
från hotellrummet







onsdag 28 april 2010

Ute i byarna

Nu har de riktiga intervjuerna äntligen börjat och vi har varit ute i byarna under några dagar. Det har blivit ett antal obligatoriska stopp hos den man som är ansvarig för byn, eftersom vi behöver hans tillåtelse för att intervjua.

Vi har delat in oss i två grupper för att hinna med fler intervjuer. De vietnamesiska studenterna frågar och skriver och vi följer med mha en engelsk version. Allt flyter generellt på bra och vi har hunnit med fler intervjuer per dag än vad vi från början tänkte oss.

Något som är ganska lustigt är att vissa som blir intervjuade ofta är helt övertygade om att även jag kan vietnamesiska och pratar ofta och gärna med mig. De frågar varifrån jag kommer och vissa undrar om jag har kommit hit för att hitta en vietnamesisk man att gifta mig med. Det brukar ta ett tag innan de inser att jag inte fattar ett dugg av frågorna. Men de ler stort och verkar tycka att det är lika roligt ändå.

fredag 23 april 2010

Testintervjuer och matlagning

Den här veckan har vi gjort testintervjuer med personal från institutet, för att ta reda vilka av våra frågor som fungerar och vilka som inte fungerar. Så efter ytterligare förbättringar har vi nu alltså ett färdigt formulär på både engelska och vietnamesiska. Vi har börjat känna igen fler och fler av de vietnamesiska maträtter som står nedskrivna i formuläret, men det blir ofta fel när vi försöker uttala orden.
Planeringen har ändrats lite, men på måndag ska vi förhoppningsvis åka till den första byn och göra intervjuer.

Igår fyllde en av de vietnamesiska studenterna år och vi blev hembjudna till hennes studentlägenhet. Först gick vi till matmarknaden och letade ingredienser och sedan gjorde vi färska vårrullar ihop med hjälp av rispapper. Till efterrätt åt vi en soppa gjord på kokta bönor, pumpa, jordnötter och socker.
Det var väldigt roligt att få se studentlägenheterna här i Hanoi och förstås också att laga vietnamesisk mat tillsammans.

onsdag 14 april 2010

Arbetsskadad...

Olika slags gröna bladgrönsaker - väldigt vanligt i Vietnam.
Bakom ligger fläskkött och friterade små fågelägg.


Jag har helt klart blivit lite arbetsskadad innan jag ens börjat jobba... Innan jag började på agronomprogrammet skulle jag aldrig få för mig att diskutera glutamatinnehållet i middagsmaten eller hur mycket socker som måste ha tillsatts i yoghurten. Nu pratar vi om det flera gånger om dan.

Jag gillar den vietnamesiska maten! Det enda som är lite svårt att vänja sig vid är att de verkligen äter allt här. Och då menar jag allt! Bjuds det på räkor knaprar de glatt i sig HELA räkan, inklusive huvud och skal. Om man beställer kyckling ligger naturligtvis alla delar av fågeln på tallriken - även huvud och fötter. Inälvor är inte så ovanligt och på de lokala matmarknaderna kan man dessutom hitta allt från färska grisfötter till levande sköldpaddor i små burar. Häromveckan blev vi bjudna på svintunga. Trots att jag gärna smakar på ny mat måste jag erkänna att jag hoppade över den delikatessen....

måndag 12 april 2010

Ultuna --> Hanoi

Den här våren har jag bytt ut Ultuna mot Hanoi - Vietnams varma och stressiga huvudstad. Anledningen är att jag och en klasskompis sökte en så kallad Minor Field Study i höstas, och fick möjligheten att åka hit för att göra vårt kandidatarbete.

Här ska vi göra intervjuer med lokalbefolkningen om deras matvanor och sedan skriva vårt arbete om näringsintag. Vi har precis läst klart kursen Human Nutrition, den har varit till stor hjälp. Den här veckan håller vi på att förbereda intervjuerna och om allt går som planerat ska vi ut till byarna nästa vecka. Spännande =)
Vi har fått mycket hjälp av våra handledare, och vi kommer att samarbeta med ett par vietnamesiska studenter som också ska skriva sitt kandidatarbete samtidigt. De kommer vara med ute i byarna när vi gör våra intervjuer.

Förra veckan var vi på National Institute of Nutrition här i Hanoi och pratade med dem om projektet. Institutet går väl närmast att jämföra med en blandning av Livsmedelsverket och en vårdcentral för barn - intressant! Vi kunde också konstatera att Vietnam har en egen version av matpyramiden.

Vietnamesisk mat är för övrigt ett kapitel i sig - det får bli nästa gång!

Ha det bra!