fredag 8 april 2011

Nyttiga bakterier

Idag hade vi en föreläsning om bakteriekulturer som tillsätts i mejeriprodukter av olika anledningar. Alla bakterier har ju olika egenskaper och passar därför olika bra beroende på hur man vill att det färdiga livsmedlet ska vara, t.ex. med avseende på smak och viskositet. Vi lärde oss också lite mer om probiotika - bakterier med hälsofördelar - som man kan tillsätta i bland annat yoghurt. Vi hade ytterligare en labb i tisdags, den här gången om mjölkkoagulering, jag har lagt in lite bilder här nedanför. Tanken var att vi skulle tillsätta två olika löpe (enzymer) till mjölk och mäta tiden innan mjölken började koagulera. För att kunna räkna ut löpets påverkan på koaguleringen gjorde vi först spädningsserier och sedan lite beräkningar, för att slutligen föra in resultatet i en graf. Till vänster: Vi hade proverna i vattenbad för att värma dem. I varje provrör tillsatte vi sedan löpe, blandade försiktigt och mätte tiden innan mjölken började koagulera (som man kunde se som små vita prickar på insidan av provrörsglaset). Till höger: Vi förde sedan in värdena i en graf för att tydligare kunna se vad enzymerna hade för påverkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar