torsdag 14 april 2011

På besök i mejeriet

Kvart över åtta i morse skulle vi befinna oss på parkeringen utanför biblioteket. Det var dags för en busstur norrut och studiebesök på Gefleortens mejeri i Gävle. När vi kom dit fick vi förklarat för oss hur produktionen gick till för att efteråt få se det med egna ögon. Dagen innan hade vi haft en föreläsning om just detta för att vi skulle hänga med lite bättre i hur saker och ting fungerade.
I de obligatoriska, mycket snygga, vita skyddskläderna får vi berättat för oss om filmjölken och yoghurten som förvaras i de stora tankarna.


Detta är en separator. Här separeras skummjölken från grädden. I ett senare steg blandas dessa två ihop igen, men i olika proportioner beroende på vilken fetthalt produkten ska ha.


Med denna tar man bort luften ur produkten


Nypaketerad mjölk

Här paket med grädde. Datumet sprayas på förpackningen med den lilla maskinen som syns i bild.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar